Γνωρίζεις για τα επαναγεμιζόμενα αρώματα; Γιατί δεν πρέπει να τα επιλέξεις!

Επαναγεμιζόμενα Αρώματα

Τα τελευταία χρόνια τα επαναγεμιζόμενα αρώματα γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα στον κόσμο της αρωματοποιίας, όπως επίσης και πιο δημοφιλή. Κάθε διάσημος οίκος αλλά και αρωματοπωλείο, λειτουργεί με τον δικό του τρόπο, από τα αρχικά στάδια, στην παραγωγή ενός αρώματος, μέχρι και τα τελευταία της συσκευασίας. Ένα από τα φαινόμενα διαφοροποίησης τεχνικών είναι το διαβόητο refill των χρησιμοποιούμενων μπουκαλιών. Πολλοί λάτρεις των αρωμάτων προτιμούν να επιλέγουν αρώματα με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια. Μάλιστα αρκετές φορές αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα επιλογής του αρώματος. Υπάρχουν αρκετά οφέλη με την αγορά των επαναγεμιζόμενων αρωμάτων και αυτά έχουν κυρίως οικονομικό και οικολογικό χαρακτήρα. Είναι όμως πραγματικά ωφέλιμο; Τελικά είναι πιο οικονομικό; Τι επιπτώσεις έχει στο άρωμα;

Τι ακριβώς είναι το refill ή αλλιώς τα επαναγεμιζόμενα αρώματα;

Η ακριβής μετάφραση της λέξης refill είναι ‘ξαναγέμισμα’. Τα επαναγεμιζόμενα αρώματα όταν καθιερώθηκαν στην αγορά από μεγάλες εταιρίες αλλά και από αρωματοπωλεία, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με την πλειοψηφία των αντιδράσεων να είναι θετικές, καθώς το concept του ξαναγεμίσματος, ήταν και είναι οικονομικότερο. Τι καλύτερο από το να κάνεις δικό σου ένα πολυπόθητο άρωμα σε καλύτερη τιμή; Τα επαναγεμιζόμενα αρώματα παρόλο που ακούγεται κάτι τόσο καλό και πρακτικό, κρύβουν μερικές παγίδες που θέλουν προσοχή.

Επαναγεμιζόμενα αρώματα και περιβάλλον

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των επαναγεμιζόμενων αρωμάτων, είναι ο οικολογικός χαρακτήρας που έχουν. Οτιδήποτε είναι επαναχρησιμοποιούμενο, ειδικά όταν αποτελείται από γυαλί ή πλαστικό, δίνει μια ανάσα στο περιβάλλον, καθώς μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής στα εργοστάσια. Η βιομηχανία της αρωματοποιίας είναι τεράστια και κρύβει από πίσω της αμέτρητους καταναλωτές παγκοσμίως. Έτσι, ο περιορισμός της παραγωγής άπειρων μπουκαλιών ετησίως δεν επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον. 

Τι ισχύει όμως για την απόδοση του αρώματος;

Τα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνα, κυρίως για το προϊόν που επρόκειτο να μπει μέσα. Όταν ένα τελειωμένο μπουκάλι αρώματος ξαναγεμίζει, θα πρέπει να έχει προηγηθεί πολύωρη και σχολαστική καθαριότητα στο εσωτερικό του, πράγμα αδύνατο να πραγματοποιηθεί μέσα σε δέκα λεπτά. Για ποιο λόγο; Τα αρώματα αποτελούνται από έλαια και οινόπνευμα. Οι πιθανότητες λοιπόν να έχουν μείνει υπολείμματα προϊόντος στο χρησιμοποιημένο μπουκάλι είναι υψηλές. Εάν πάνω σε αυτά τα υπολείμματα φτιαχτεί εκ νέου ένα άρωμα, αλλάζει αυτόματα η χημική του σύνθεση. Σε αυτή την περίπτωση λέμε πως ένα άρωμα έχει οξειδωθεί, δηλαδή η μυρωδιά είναι αλλοιωμένη, και συνήθως πιο όξινη. Ένα χαρακτηριστικό των επαναγεμιζόμενων αρωμάτων είναι το κούμπωμά τους, το οποίο είναι βιδωτό. Αυτό εξυπηρετεί στο να ανοίγουν όσες φορές χρειαστεί με ευκολία, η παγίδα όμως είναι πως το οξυγόνο που έρχεται σε επαφή με το αγαπημένο σου άρωμα επιταχύνει την οξείδωση.

Είναι όντως πιο οικονομικό το επαναγεμιζόμενο άρωμα;

Και η απάντηση είναι φυσικά ναι. Η συνολική κοστολόγηση των αρωμάτων εννοείται πως συμπεριλαμβάνει και το μπουκάλι, είτε στη περίπτωση που αυτό είναι περίτεχνο, είτε είναι ένα πολύ πιο απλό σχέδιο. Όταν φτάνεις λοιπόν στο ταμείο σαν καταναλωτής, το ποσό που θα πλήρωνες για ένα νέο καθαρό μπουκαλάκι αρώματος εξαιρείται από την τελική τιμή. Το ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει την αξία του μπουκαλιού, εννοείται πως ποικίλλει από οίκο σε οίκο, αλλά και από αρωματοπωλείο σε αρωματοπωλείο. Αγοράζοντας ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι αρώματος, μπορείς να ‘γλιτώσεις’ από δύο, μέχρι και είκοσι ευρώ. Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου πριν προβείς σε refill του αρώματος σου, είναι εάν θέλεις όντως το άρωμα σου να έχει την ίδια απόδοση.

Εν τέλη όμως; Είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει αν οι επαναγεμιζόμενες συσκευασίες του ταιριάζουν, και εάν είναι μια αγορά που αξίζει. Οι ιδανικές όμως συνθήκες για τα αρώματα και τη σωστή διατήρησή τους όσο περνάει ο καιρός, είναι σε ένα καινούργιο, πεντακάθαρο μπουκάλι με σφραγιστό κούμπωμα για να προστατεύει το περιεχόμενο και να αποτρέπει την οξείδωσή του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι, είναι να αναλογιστούμε με τι σκοπό αγοράζουμε ένα προϊόν, ποιους παράγοντες λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας πριν την αγορά, και εννοείται πόσα χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε για ένα άρωμα σε σφραγιστό μπουκαλάκι, 100% προστατευμένο.

Αφήστε μια απάντηση