Love at first… smell: Η αλχημεία του έρωτα και η έλξη της μυρωδιάς

Και είναι αυτοί, οι αθεράπευτα ρομαντικοί που λένε πως ο έρωτας είναι πάνω απ’ όλα τα συναισθήματα. Δεν τον ελέγχεις. Διαπερνάει τις άμυνες, το δέρμα, το μυαλό και αποτυπώνεται με τρόπο ακαθόριστο στην ψυχολογία αλλά και με επίδραση ισχυρή στις αισθήσεις. Ο ανθρώπινος μηχανισμός παίρνει μπρος. Τι συμβαίνει όμως; «Τυφλώθηκε από έρωτα» και «Έρωτας με την πρώτη ματιά»;

Ορμόνες και νευροδιαβιβαστές στήνουν χορό. Αδρεναλίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη παίρνουν το τιμόνι κι ανεβάζουν στροφές. Η ανάσα και τα πόδια κόβονται, το στομάχι δένει μόνο του κόμπους. Ένα κοκτέιλ αισθήσεων. Τα μάτια πρωταγωνιστούν συχνά, αφού η εικόνα μιας γυναίκας κι ενός άνδρα έχει εξαιρετική επίδραση.

Και με τις μυρωδιές; Τι γίνεται με αυτές; Έχουν θέση στον χορό; Φυσικά και έχουν. Στην εξίσωση του έρωτα και της έλξης η μυρωδιά είναι δυνατός παίκτης. Κάθε ένας εκκρίνει μία πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά. Αυτή καταλαμβάνει μια θέση στον εγκέφαλο και τη μνήμη χωρίς να προειδοποιήσει για τις προθέσεις της. Τρέχει με ταχύτητες φωτός.

Το γνωρίζατε πως πρώτα έρχεται το ερέθισμα της μυρωδιάς όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο με δέκα άτομα και μετά πέφτει το μάτι εκεί που πρόκειται να πέσει; Η μυρωδιά αυτή, ξυπνάει μια αίσθηση που μπορεί να σας αφοπλίσει. Μπορεί να εκτοξεύσει το ένστικτο στα ύψη. Είτε συμφωνεί είτε «διαφωνεί» με το μάτι. Λένε, ότι ο νόμος της μυστήριας αυτής αλχημείας απαντάει στη δύναμη των ετερώνυμων. Τι σημαίνει αυτό; Μέσα σας, υπάρχει μια τάση του οργανισμού να έλκει και να έλκεται από άτομα που εκπέμπουν μια άλλη μυρωδιά από αυτή του δικού σας ανοσοποιητικού.

Αλλά κι αν ξεφύγετε από τον έρωτα, οι μυρωδιές έχουν εκτόπισμα σε πολλά πεδία. Μια ευχάριστη, απαλή ή πιο έντονη μυρωδιά ανεβάζει τη διάθεση και μια άσχημη μυρωδιά μπορεί να φέρει αποστροφή. Κι αυτό μπορεί να γίνει το κριτήριο για τις άμυνες και τα ένστικτά σας απέναντι στους ανθρώπους. Υπάρχει αυτό το γονίδιο που σχετίζεται με τους υποδοχείς των φερομονών, οι οποίες δημιουργούνται από ορμόνες που παράγονται από κύτταρα και μεταφέρονται στο περιβάλλον είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή και έχουν επίδραση στην ερωτική έλξη.

Οι δε γυναίκες δεν είναι τυχαίο πως έχουν μια παραπάνω ευαισθησία στην οσφρητική αντίληψη. Στο περίφημο εκείνο πείραμα του Τ-shirt που έγινε κάποτε στην Ελβετία γυναίκες που εκτέθηκαν σε μυρωδιές από μπλουζάκια ποτισμένα με ανδρικό ιδρώτα, έδειξαν προτίμηση στις μυρωδιές των ανδρών με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Τα γονίδια του άνδρα από την άλλη, ευθύνονται για την ελκυστική ή την απωθητική μυρωδιά του. Και τις γυναίκες, τις καθοδηγεί πιο έντονα η μυρωδιά, απ’ ότι συμβαίνει στην περίπτωση του άνδρα. Πολλές φορές προσπαθούν να κεντρίσουν την προσοχή και την έλξη με έντονα, προκλητικά αρώματα. Κι αυτό καταλήγει απωθητικό. Η επιστήμη των αρωμάτων άλλωστε σχεδιάστηκε για να παίζει το ρόλο της στην έλξη του άλλου φύλλου. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Οι ψυχολόγοι βέβαια υποστηρίζουν πως η γυναίκα πρέπει να επιλέγεται από τον άνδρα και αυτή με τη σειρά της να κάνει δεκτό το κάλεσμα αυτό. Και εδώ έρχεται κι η διαφορά μεταξύ επιλογής και αποδοχής. Οι άνδρες τείνουν να έλκονται από αυτή τη φυσική μυρωδιά που εκπέμπει το γυναικείο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, το «βιολογικό» σας ταίρι υπάρχει εκεί έξω. Δεν ξέρω αν είναι η μυρωδιά ή τα μάτια σας που θα σας οδηγήσουν δίπλα του. Όμως υπάρχει. Γι΄ αυτό φροντίστε να μην «καλύπτετε» άτσαλα τη φυσική σας μυρωδιά. Μάθετε να διαλέγετε αρώματα που την αναδεικνύουν όπως πρέπει. Και που ξέρετε…κάτι εκεί έξω θα σας περιμένει!

Αφήστε μια απάντηση