#Menoume spiti: Όταν η μαγειρική και η γυμναστική μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι

H περίοδος της καραντίνας για τη χώρα μας έληξε… Το #menoumespiti άλλαξε σε #menoumeasfaleis. Ήταν στ’ αλήθεια μια περίεργη περίοδος και δεν ξέρουμε πόσοι από εσάς τα καταφέρατε με τις… βαθιές αναπνοές, ή κάτω από ποια συνθήκη έχετε συμφιλιωθεί με την νέα πραγματικότητα που είχατε να αντιμετωπίσουμε αλλά και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.

Ίσως γιατί όσες υπέροχες συνταγές κι αν μαγειρεύονται με -ομολογουμένως- ιλιγγιώδη ταχύτητα εκεί έξω, το κλειδί της απελευθέρωσης και της ευχαρίστησης βρίσκεται σε 2 χέρια μόνο.

Αυτό πάντως που παρατηρήσαμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πως σχεδόν όλοι επιδόθηκαν στη μαγειρική… ι αυτό από μόνο του μπορεί να καταλήξει να είναι υπέροχο αν συνεχίσουμε να το διατηρούμε σαν μια νέα συνήθεια. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρήθηκε και κάτι… παράδοξο αλλά και συνάμα προκλητικό challenge της… «αλλόκοτης» εποχής μας – οι δύο πολύ δυνατοί παρονομαστές με ανεβασμένες μετοχές όσο μείναμε σπίτι ήταν το φαγητό και η γυμναστική. Και τελικά αναρωτιόμαστε: Γίνεται να αγαπάς και τα δύο με την ίδια λαχτάρα; Κάποιοι θα πείτε όχι, κάποιοι ναι. Δεκτά όλα.

Όσοι όμως καταφέρατε να συμφιλιώσετε τον «umami εαυτό» σας με την ανάγκη για εκτόνωση και καλή υγεία μέσα από τη γυμναστική,  ξέρετε τη χαρά που κρύβει το «δύο σε ένα». Αρκεί να αναγνωρίζετε σε ποια συχνότητα κινείστε.

Στο δικό μας εγχειρίδιο η «συνταγή» δούλεψε συνδυαστικά -αλλά και μεμονωμένα-, και σας προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη να την υιοθετήσετε και στην «μετά την καραντίνα» εποχή.

Παρακάτω θα διαβάσετε τις σημειώσεις που κρατήσαμε όλο αυτό το διάστημα και ελπίζουμε να σας φανούν πρακτικές!

Kitchen stories

  1. Ξεχάστε τα instant pots («υπερεκτιμημένες χύτρες») και μαγειρέψτε απλά. Με ενθουσιώδη και δημιουργική αδιαφορία προς τις αυστηρά παραδοσιακές και «μετρημένες» συνταγές. Χρησιμοποιείστε ότι έχετε στο ντουλάπι σας.
  2. Να έχετε ένα β’ σενάριο σε περίπτωση που ένα πολύπλοκο φαγητό…αποτύχει. Ναι, υπάρχει κι αυτή η εκδοχή πάντα!
  3. Μαγειρέψτε συνειδητοποιημένα. Σκεφτείτε τι σας κάνει να μαγειρεύετε. Για ποιον λόγο. Είναι η διατροφή; Η εκτόνωση; Η δημιουργία; Η ευχαρίστηση αυτών που αγαπάτε; Όταν έχεις αποδεχτεί τον σκοπό και τα κίνητρα όλα γίνονται πιο εύκολα. Και πιο… νόστιμα!
  4. Κάντε το ευχάριστα. Με τα πιο απλά υλικά. Δεν είπε κανείς ότι το απλό φαγητό δεν είναι αθεράπευτα νόστιμο.
  5. Εμπνευστείτε: Πότε άλλοτε θα βλέπατε τόσο συχνά στην οθόνη του κινητού σας, επιδραστικούς σεφ να ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους για να δώσουν εντελώς δωρεάν έμπνευση;

Stay fit

  1. Κανόνας νούμερο ένα: Το σώμα μας χρειάζεται ευλυγισία, ευκινησία και αντοχή. Δεν έχει σημασία η ηλικία, τα κιλά ή το υπόβαθρο μας. Η ανάγκη παραμένει κοινός παρονομαστής. Μπορούμε όλοι να το προσπαθήσουμε πιο υπεύθυνα. Το λένε όλοι εκεί έξω. Το θυμίζουμε και εμείς!
  2. Δεν γυμναζόμαστε γιατί νιώθουμε ενοχές. Επιλέγουμε να συνεχίζουμε να γυμναζόμαστε γιατί κάνει τη ζωή μας καλύτερη.
  3. Βρίσκουμε την ώρα της ημέρας που αποδίδει για να δώσουμε στο σώμα και στο μυαλό ό,τι χρειάζονται για να αποδώσουν. Δε θα πετύχει ίσως με την πρώτη και δε χρειάζεται να πιεστούμε να αποδώσουμε σε sessions που μας εξαντλούν. Αλλά αξίζει η 2η προσπάθεια.
  4. Online sessions: Αυτή την περίοδο δοκιμάσαμε νέες εφαρμογές, ιντερνετικά! Εύκολα, ανέξοδα ή με κάποιο κόστος. Σε real time ή όποτε το θέλουμε. Υπάρχει εκεί έξω άπειρο υλικό και εξαιρετικοί προπονητές που θα σας δώσουν οδηγίες που περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες ασκήσεων, όπως χαλάρωσης, ευελιξίας ή δύναμης, αναλόγως με τις ανάγκες σας.
  5. Εμείς αγαπήσαμε λίγο παραπάνω τη yoga τελευταία, για ευνόητους λόγους και εφαρμογές όπως οι Yoga Studio: Mind & Body και το Yoga Wake Up έγιναν οι αγαπημένες μας. Πρωινό ή βραδινό session, ανάβοντας τα πιο cozy, αρωματικά κεριά που έμεναν για καιρό αναξιοποίητα και όντως νιώσαμε καλύτερα. Δοκιμάστε το, αξίζει!

SHOP NOW

Χειροποίητα αρωματικά κεριά σόγιας 100%, με βαμβακερό φυτίλι για άριστη και καθαρή καύση. Προσδίδουν στο χώρο αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας με 40 περίπου ώρες καύσης. Eπιλέξτε το δικό σας αγαπημένο άρωμα.

Αφήστε μια απάντηση