H ιστορία πίσω από το θρυλικό άρωμα Chanel No.5

Aν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα άρωμα που είναι γνωστό παγκοσμίως αυτό θα ήταν το Νο.5 του οίκου Chanel. Η γυναίκα πίσω από αυτό, η Coco Chanel, ήταν γεννημένη για να μείνει στην ιστορία ως η επαναστάτρια που άλλαξε την κόσμο της μόδας. Αλλά, και της ομορφιάς. Ήξερε τι θέλουν οι γυναίκες, πριν εκείνες το ανακαλύψουν. Η πραγματικότητα που έβλεπε για εκείνες ήταν απελευθερωτική. Στα ρούχα, στην έκφραση, στις μυρωδιές.

«Μία γυναίκα που δε φοράει άρωμα δεν έχει μέλλον», έλεγε, και στις 5 Μαΐου του 1921 η ιστορία του Νο.5 ξεκινάει να γράφεται. Το ατελιέ της στο Παρίσι τη μέρα εκείνη είχε… «ποτίσει» με μια μυρωδιά. Αυτό το άρωμα αρχικά, προοριζόταν ως το δώρο μιας ελίτ πελατών. Προκλητικό. Όπως και η ίδια η Coco. Έντονο και την ίδια στιγμή καθαρό. Χρυσαφένια απόχρωση και μυρωδιά ιδιαίτερη. Άρωμα ρετρό κι όμως τόσο μπροστά από την εποχή του. Το πρώτο μπουκαλάκι που, αφού σφραγίστηκε, πήρε το όνομα του ίδιου του σχεδιαστή.

Η ιστορία

Όταν η Chanel πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία του αρώματος, βρισκόταν στο Μόντε Κάρλο συντροφιά του Δούκα Ντιμίτρι Πάβλοβιτς. Τότε ήταν που ήρθε σε επαφή με τον κορυφαίο χημικό και αρωματοποιό Ernest Beaux. Η ιστορία αυτή είναι λίγο πολύ γνωστή και έχει γραφτεί στην πορεία των χρόνων αρκετές φορές. Εκείνο όμως που πολλοί δε γνωρίζουν, είναι πως σύμφωνα με μετέπειτα εξομολόγηση του Beaux, το άρωμα αυτό ήταν το «αποτέλεσμα» του πόνου της Coco για τον χαμό ενός μεγάλου έρωτα που βρήκε στα μάτια του Βρετανού Άρθουρ Κάπελ. Ο Κάπελ, το 1919 έφυγε από τη ζωή και το άρωμα αυτό ήταν ίσως το όχημα για να απεγκλωβιστεί η ίδια. Να νιώσει πως δημιουργεί. Να εκφραστεί.

Όσο για το όνομα… Κάποτε ένα μέντιουμ, την έπεισε πως το νούμερο 5 είναι ο τυχερός της αριθμός. Έτσι βαφτίστηκε το θρυλικό Chanel No.5. Μια άλλη εκδοχή λέει, πως ήταν το πέμπτο στην σειρά άρωμα από τα οκτώ στο σύνολο που της πρότεινε και παρουσίασε ο Beaux. «Όπως κάθε χρόνο παρουσιάζω τις κολεξιόν μου την πέμπτη μέρα του πέμπτου μήνα του έτους, έτσι κι αυτό το άρωμα θα έχει ως όνομα τον αριθμό πέντε. Νομίζω πως θα του φέρει γούρι», είχε πει.

Η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του

Στόχος της σχεδιάστριας ήταν το Νο.5 να εκφράσει την αίσθηση που είχε για τη γυναικεία πολύπλοκη περσόνα μέσα από τις έντονες ατόφιες μυρωδιές των λουλουδιών. Για να το πετύχει αυτό ο Beaux τόλμησε κι έκανε χρήση των ισχυρών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως αλδεΰδες. Χρησιμοποίησε λοιπόν στη βάση του αρώματος γιασεμί -που τόσο λάτρευε η Coco- και τριαντάφυλλο, τα οποία ανέμειξε με τις αλδεΰδες και απέδωσαν μια βαθιά αίσθηση χειμωνιάτικης καθαρότητας. Όσο για την πολυπλοκότητα τεχνικά, αποδόθηκε στις νότες ylang ylang, ανθών πορτοκαλιάς, tonka bean, Mai rose, vetiver, σανδαλόξυλου και αιθέριου ελαίου νερολί με τις οποίες έπαιξε ο Beaux.

Η Μέριλιν Μονρόε ήταν μια από τις φανατικές οπαδούς του. Μούσα του και πρόσωπο της καμπάνιας την εποχή του ‘60. «Όταν κοιμάμαι φορώ μερικές σταγόνες Chanel No. 5» είχε δηλώσει, κι έκτοτε οι μετοχές του έφτασαν στα ύψη. Την ένδοξη εκείνη περίοδο ήταν που γράφτηκε το περίφημο διαφημιστικό σλόγκαν «Κάθε ζωντανή γυναίκα στον κόσμο αγαπάει το Chanel No 5».

Shop Now

Aν είστε λάτρης του γιασεμιού, ανθών πορτοκαλιάς, tonka beans και σανδαλόξυλο τότε δοκιμάστε το άρωμα Pure Lin.

Aν σας αρέσει κι εσάς το γιασεμί, το τριαντάφυλλο και το ylang ylang δοκιμάστε το άρωμα Silky Musk.

Αφήστε μια απάντηση