Γιατί ο hygge είναι ο τρόπος ζωής που πρέπει να υιοθετήσετε στο σπίτι και την καθημερινότητά σας;

Ο τρόπος για να ζει κανείς καλά στη συνείδηση των Δανών έχει μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση κι απολαμβάνει ευρέως κοινωνικής-επιστημονικής αποδοχής. To hygge, όπως το αποκαλούν και είναι πλέον μια παγκόσμια τάση, είναι κουλτούρα, μια κατάσταση και καλλιεργείται στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας. Έχει πάρει θέση στα σπίτια και στην κοινωνία αυτών των ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι ζούνε σε μια χώρα που ο ήλιος είναι πολυτέλεια και το κλίμα της περιοχής βαρύ, πόσο μάλλον οι  χειμώνες τους.

Φαίνεται να χωράει αφηρημένες «αναγνώσεις» που όμως συμπυκνώνουν μια ουσία. Το hygge συμβολίζει την ευεξία και μια αίσθηση ζεστασιάς και οτιδήποτε μας δημιουργεί ασφάλεια, μια θετική προσέγγιση των πραγμάτων. Ασφάλεια. Ποιότητα.  Έχει όμως την αίσθηση που του δίνει κανείς μας. Είναι αυτή η cool ατμόσφαιρα γύρω σου. Σχηματοποιείται και χτίζεται. Για το hygge θα διαβάσεις πλέον σε βιβλία και θα μάθεις από ενδιαφέρουσες διαλέξεις που εκπονούνται από τους hygge-hunters εντός και εκτός Δανίας.

Είναι μυρωδιές, εικόνες και γεύση. Οι απλές, εκείνες στιγμές που διεκδικούν οι Δανοί για τον ίδιο τους τον εαυτό. Η «καθαρότητα» μέσα τους και γύρω τους. Είναι η αξία που δίνουν στον ελεύθερο τους χρόνο. Στον τρόπο που «συμπεριφέρονται» στον σύντροφο τους και που επιλέγουν να περνούν τον χρόνο μέσα στο σπίτι τους. Το πώς εκτιμούν αυτά τα μικρά, καθημερινά, ωραία αντικείμενα που ντύνουν έναν χώρο.

Ξεκινάει από μέσα σου το hygge. Πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις τι σε αποφορτίζει ψυχικά. Τι σε αποσυμπιέζει. Τι σου προκαλεί ευφορία. Και να το κάνεις πράξη. Μάθε στον εαυτό σου το πώς να μην κινείται μηχανικά και να επεδίωξε να ελέγχεις αυτήν την ανησυχία που δε σε αφήνει να χαρείς, χωρίς ενοχές. Ξέχνα για λίγο τη δουλειά. Εκπαιδεύσου στο να χτίζεις αυτήν την ατμόσφαιρα γύρω σου και μην στερείσαι τον χρόνο που δικαιούσαι. Άρχισε να παρατηρείς τι σε κάνει ευτυχισμένο και αφιέρωνε κάθε μέρα τον απαραίτητο χρόνο. Κι όταν το κάνεις αυτό, έστω και για λίγη ώρα στην αρχή μη νιώσεις ενοχές. Τα βήματα είναι περισσότερο απλά από ότι φαντάζουν. Αρκεί να το θέλεις!

Letshygge

Το καταφύγιο σου είναι μια καλή αρχή. Το να νιώσεις ασφάλεια και απόλαυση μέσα σε τέσσερις τοίχους, δεν είναι απαραίτητα πολυτέλεια.

  1. Ξεκίνα να επαναπροσδιορίζεις τις εικόνες γύρω σου. Ένας χώρος λιτός, αποφορτισμένος, «καθαρός» θα βοηθήσει.
  2. Επικεντρώσου σε ζεστά ή ουδέτερα χρώματα και υφές μαλακές.
  3. Απέφυγε περιττά αντικείμενα που σε πνίγουν και περιορίζουν το comfort zone σου.
  4. Πειραματίσου με κεριά αρωματικά που στην αρωματική τους βάση τους έχουν το βαμβάκι. Ίσως είναι το ιδανικότερο άρωμα χώρου. Δίνει μια αίσθηση καθαρότητας και ευεξίας. Και φυσικά, είναι απλά και ανέξοδα και προσφέρουν άλλη αίσθηση του χώρου. «Χωράνε» παντού. Από το υπνοδωμάτιο έως το μπάνιο σου.
  5. Bγες έξω από το σπίτι, ξεκίνα το περπάτημα και προσπάθησε όσο μπορείς να είσαι σε επαφή με τη φύση.
  6. Άσε για λίγο στην άκρη το κινητό σου και τα social media!
  7. Βάλε και πάλι το διάβασμα στην καθημερινότητά σου και άκουσε μουσική που θα σε βοηθήσει να μπεις στο mood αυτής της hygge κατάστασης.

Στην πορεία θα ανακαλύψεις κι άλλες μικρές «χαρές»… αρκεί να τις απενεχοποιήσεις και να πεις το ναι στο “hygge”. Λειτουργεί!

Για αρχή, άλλαξε το άρωμά σου και διάλεξε με βάση το βαμβάκι, όπως το Cotton flower και το Cotton Rose της σειράς Inspirations by Niki Zoniou.

 

Για το σπίτι και κάθε σας χώρο πέρα από κεριά βάλτε και αρωματικά sticks με άρωμα Cotton της σειράς Zoniou για αυτή την αίσθηση καθαρότητας που θα βοηθήσει να πετύχετε το hygge!

Αφήστε μια απάντηση