Τα 5 tricks και μυστικά για να βρείτε το δικό σας άρωμα

Το άρωμα είναι χαρακτήρας. Η «υπογραφή» σου. Αυτή η αίσθηση που αφήνεις όταν μπαίνεις σε έναν χώρο. Η μυρωδιά που κλειδώνει στους οσφρητικούς σου κάλυκες και που δημιουργεί και επαναφέρει αναμνήσεις στον άνθρωπο που κάποτε σε πλησίασε. Είναι η χημεία ανάμεσα στο άρωμα και στο δέρμα σου. Το υποστηρίζεις, δε σε υποστηρίζει. Μένει στα ρούχα, στον χώρο που κινείσαι, στον αέρα. Ενέχει μια πολυπλοκότητα και μια μαγεία αυτή η μυρωδιά. Όπως και ο χαρακτήρας σου. Σε «προδίδει» και σε ακολουθεί. Οπότε μη βιαστείς να απλώσεις το χέρι στο πρώτο μπουκάλι που θα σε ενθουσιάσει.

Υπάρχουν γυναίκες που έχουν ταχθεί σε μυρωδιές διαχρονικές και ισορροπημένες χρόνια τώρα. Είναι κομμάτι της γοητείας τους αυτή η σταθερότητα. Άλλωστε ο αρωματοποιός δημιουργεί πατώντας επάνω σε διάφορους τύπους γυναικών/αντρών, ενώ υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος σύνθεσης ενός αρώματος, που πρέπει να λάβεις υπόψη είτε για να επιλέξεις είτε για να φτιάξεις το δικό σου άρωμα.

Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε μπορεί να υπάρξει μια περίοδος της ζωής σου που θα επιζητήσεις την αλλαγή. Θα ‘ναι η εποχή ή ο σκοπός που θα σε κάνει να θέλεις να πειραματιστείς. Ακόμη και να επιλέγεις να φοράς δύο διαφορετικά αρώματα το ίδιο διάστημα γιατί σου αρέσουν οι εναλλαγές. Το έχουμε όμως ξαναπεί πως πλέον οι επιλογές είναι πολλές, και οι περιγραφές πίσω από μια συσκευασία μπορεί να μην αρκούν πάντα για να σε κατευθύνουν, οπότε για τη συνέχεια, σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένα χρήσιμα tricks και μικρά μυστικά, για να καταλήξεις πιο εύκολα στο άρωμα σου.

1. Δοκίμασε μόνο τρία αρώματα τη φορά

Αρχικά, ειδικά αν δεν έχεις πραγματικά ιδέα του τι είναι αυτό το που σε έλκει και σε εξιτάρει μύρισε τα πάντα. Εξοικειώσου με διαφορετικές μυρωδιές και ιδιαίτερα blends. Όμως προσοχή, σε κάθε απόβαση στο αρωματοπωλείο, περιορίσου στο να δοκιμάσεις μονάχα τρία αρώματα ανά επίσκεψη. Ο οσφρητικός βολβός χρειάζεται εξάσκηση, επομένως καλό είναι να μην το παρακάνεις. Υπάρχει ένα όριο στα πόσα αρώματα μπορείς να μυρίσεις ώστε να αποφύγεις αυτό το «χάος» που μετά από ένα σημείο σε κάνει να μην αναγνωρίζεις τις διαφορές ανάμεσα στο κάθε ψέκασμα ή να καταλήξεις σε μια άστοχη επιλογή.

2. Ξεκίνησε πρώτα με τα πιο ελαφριά αρώματα

Υδάτινα αρώματα τα οποία δίνουν αίσθηση φρεσκάδας. Μετά πέρασε σε αρώματα που έχουν ως βασικό τους συστατικό τα εσπεριδοειδή (καλύπτουν το φάσμα των καρπών των δέντρων ή διάφορες πρώτες ύλες που έχουν οσμή σαν του κίτρου), συνέχισε με φρουτώδη και floral μυρωδιές, για να καταλήξεις σε πιο ζεστά, πικάντικα και ξυλώδη αρώματα.

3. Ψέκασε το άρωμα στο κατάλληλο σημείο

Η μυρωδιά που σε «τράβηξε» πρέπει να δέσει με την μυρωδιά του δέρματος. Είναι αυτή η χημεία που συμβαίνει όταν το άρωμα ακουμπάει στο δέρμα. Και η αλήθεια είναι ότι ξεδιπλώνεται πολύ καλά σ’ ένα ζεστό σώμα μια μυρωδιά. Απόφυγε να μυρίσεις το άρωμα απευθείας από το μπουκάλι. Δεν είναι παραγωγικό και επιβαρύνεις τη μύτη σου. Ψέκασε αρχικά στο ειδικό χαρτάκι, και μετά εφάρμοσε σε σημεία όπως στη μέσα πλευρά του αγκώνα, στους καρπούς, στο λαιμό ή πίσω από τα αυτιά. Αυτά τα σημεία έχουν πολλή καλή ροή αίματος και έτσι διασφαλίζεται το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα. Και προσοχή, μην το τρίψεις.

4. Δώσε χρόνο στο άρωμα

Κάθε άρωμα περιέχει τρία διαφορετικά «επίπεδα»-στρώσεις μυρωδιών, τις λεγόμενες νότες της κορυφής, της καρδιάς και της βάσης. Οι νότες κορυφής είναι αυτές που αποκαλύπτονται αμέσως, ενώ οι νότες τις βάσεις χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα ώστε να αναδειχτούν. Οπότε δώσε τους τον απαραίτητο χρόνο και μη βιαστείς.

5. Προσπάθησε να καταλάβεις τι μυρίζεις

Το να αναγνωρίσεις κάποια βασικά αρωματικά συστατικά (Διάβασε το άρθρο Το λεξικό των αρωμάτων) είναι αυτό που θα σε κάνει να καταλάβεις ποια μυρωδιά σε εκφράζει και ποιο συστατικό θα αναζητήσεις ή αντίστοιχα τι μπορεί να είναι αυτό το συστατικό που σε ενοχλεί όταν έρχεσαι σε επαφή με ένα αρωματικό blend πιο σύνθετο και πολύπλοκο.

Το άρωμα του μήνα: To floral Melograno

 

Αφήστε μια απάντηση