Γαλλική Ριβιέρα: Ένα ταξίδι αισθήσεων

Γαλλική Ριβιέρα, Κυανή Ακτή ή Côte d’Azur. Μακράν, ένα από τα ωραιότερα θέρετρα στην Ευρώπη. Καρέ γεμάτο αντιθέσεις. Ειδυλλιακή ακτογραμμή και γη μεθυσμένη στα αρώματα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αισθησιακή και κοσμοπολίτισσα. Μωσαϊκό, που μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί σπιθαμή προς σπιθαμή για να έλκει και να μπολιάζει εραστές του ευ ζην, αρωματοποιούς, jet setters, σινεφίλ, οπαδούς της ιστιοπλοΐας και του Grand Prix, κοσμοπολίτες, αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος.

Χλιδή, και ίδια στιγμή καταφύγιο για καλλιτεχνικούς «φυγάδες» που έχουν ανακαλύψει και έχουν εμπνευστεί από τις «άφθαρτες», ανέγγιχτες γωνιές της. Σκαλίζει τις αισθήσεις αυτό το ταξίδι. Έχει τα πάντα να σου δώσει. Το μάτι «χορταίνει». Κι ο ουρανίσκος; Ναι, κι αυτός θα φλερτάρει με νέες περιπτύξεις. Μια άνοιξη σε παράταση που οργιάζει ξανά και ξανά είναι η Ριβιέρα. Αν έχεις μια κάμερα στο χέρι έχει πολλές μικρές ιστορίες να αφηγηθείς.

Αν επιλέξεις ως βάση την Νίκαια αξίζει να «χαθείς» στους λόφους της Mont Boron και στα πεζοδρομημένα στενά της Παλιάς Πόλης. Αρχιτεκτονικά η περιοχή έχει επιρροές με ρίζες ιταλικές. Ένα κράμα μπαρόκ και Belle Époque που εξιτάρει φωτογραφικά. Η αίσθηση που αφήνει είναι πως ο χρόνος εδώ έχει γυρίσει πίσω. Κτίρια βαμμένα κόκκινα ή στο χρώμα της ώχρας, μεσαιωνικά σοκάκια, σιντριβάνια, πέργκολες, ρούχα απλωμένα, ανοιχτά παράθυρα και στο βάθος αρχιτεκτονήματα-κληρονομιά μιας μπουρζουαζίας που γνώρισε μεγάλη ακμή στο παρελθόν. Στην καρδιά της, η Place Rossetti και η Cours Saleya. Σε «παρασέρνει» εδώ η ροή του κόσμου που μαζεύεται τα πρωινά στις υπαίθριες αγορές λουλουδιών που μοσχοβολάνε ζωή, τις αντικερί τις νοσταλγικές και των λοιπών τοπικών προϊόντων. Νιώθεις ότι πιάνεις τον παλμό.

Από το παγκοσμίου κλάσης ξενοδοχείο Hôtel Le Negresco στην Promenade des Anglais το οποίο χαρακτηρίστηκε ως εθνικό ιστορικό μνημείο, η θέα στον «Κόλπο των Αγγέλων» την ώρα που ο ήλιος δύει είναι ανεπανάληπτη. Στο εστιατόριο του, το Le Chantecler, η haute γαστρονομία είναι απόλαυση, ενώ για μια «απόβαση» στην τοπική κουζίνα, το εστιατόριο L’ Acchiardo στην οδό Rue Droite είναι μια καλή επιλογή.

Η παλιά πόλη του Μονακό

Από την Νίκαια ως το Σεν-Τροπέ

Το πριγκιπάτο του Μονακό φημίζεται -εκτός των άλλων-, για την παραθαλάσσια Λεωφόρο του Monte Carlo, το καζίνο και το ετήσιο Grand Prix. Τα πάντα εδώ αφήνουν μια αίσθηση χλιδής. Εστέτ αριστοκρατική και πληθωρισμός. Αρκεί να περάσεις τις πόρτες του Hôtel de Paris, και θα το διαπιστώσεις. Στο δε εστιατόριο του, το Le Louis XV με το φημισμένο κελάρι ο κορυφαίος μέντορας Alain Ducasse ανάγει την ιδιοσυγκρασιακή του κουζίνα σε εμπειρία. Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων βρίσκεται το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό Èze. Παρατηρείς τις επιβλητικές φωλιές των αετών, χάνεσαι το φυσιολατρικό μονοπάτι του Νίτσε και γίνεσαι ένα με την φύση και τα αρώματα της.

Οι Κάννες έχουν ταυτιστεί στο υποσυνείδητό των σινεφίλ ως προορισμός «φεστιβαλικός». Κόκκινο χαλί, φλας, και μια καλλιτεχνική ελίτ που συρρέει κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Για να πάρεις μια γεύση της αρκεί να περπατήσεις κατά μήκος της παραθαλάσσιας Croisette, να γνωρίσεις την παραδοσιακή αγορά Marché Forville και την παλιά συνοικία Le Suquet. Να δεις τον ήλιο να λούζει την πόλη από ψηλά, περπατώντας ως το Musée de la Castre. Βορειότερα, βρίσκεται η μεσαιωνική Γκρας: Πρωτεύουσα των αρωμάτων με το ήπιο μικροκλίμα. Φινέτσα, αρχοντιά, τέχνη σπουδαία και ένα μανιφέστο οσφρητικό με γενιές και γενιές να το εξελίσσουν. Δαιδαλώδη δρομάκια και καμάρες στην παλιά πόλη που μαγεύουν, εναλλάσσονται με τις κοιλάδες, όπου και καλλιεργούνται γιασεμιά, τριαντάφυλλα, λεβάντες, μιμόζες και πάει λέγοντας. Το Διεθνές Μουσείο του αρώματος, είναι μια εισαγωγή στην παράδοση ενός τόπου, ενώ εδώ, εδρεύουν ιστορικοί οίκοι όπως ο Fragonard.  

Κλείνοντας, απαραίτητη στάση το haute θέρετρο Σεν-Τροπέ. Χλιδή στον υπερθετικό και εναλλακτικά δρώμενα αφιερωμένα για φιλότεχνους. Σαν καρτ-ποστάλ είναι αυτή η όψη του. Στα highlights, η παραλία 5 χιλιομέτρων που ακούει στο όνομα Pampelonne αλλά και μια σειρά από privé clubs και πολυτελή εστιατόρια όπως το Résidence de la Pinède και το Auberge des Maures, με γαστρονομικές ρίζες που κλείνουν το μάτι στην παράδοση της Προβηγκίας. Το τελευταίο είναι και το παλαιότερο της περιοχής, με ιστορία που έχει αγγίζει τα 80 έτη. Από τα τραπέζια του εκτός των άλλων, έχουν περάσει ο Charlie Chaplin και ο David Niven. Όσο για τους φίλους της μουσικής το Σεν-Τροπέ προσφέρει εναλλακτικές απόδρασης, όπως το ιδιαίτερο Festival de Jazz στη Ramatuelle.

Don’t forget: Το απόλυτο must have για το ταξίδι σας στη Ριβιέρα είναι το ομώνυμο άρωμα της συλλογής Inspirations by Niki Zoniou, με ρίζες και έμπνευση από την φυσιογνωμία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής.

Ένα αρωματικό «κράμα», που στην βάση του έχει το Musk, συνεχίζει στις μεσαίες νότες με πλούσιο και ζεστό σανδαλόξυλο και έλαια από πατσουλί, και απογειώνεται στις νότες κορυφής Rosemary (δενδρολίβανο) και Seaweed (θαλάσσια φύκια) που έρχεται και ισορροπεί άψογα με τα λοιπά αρωματικά συστατικά.

Αφήστε μια απάντηση