Το λεξικό των αρωμάτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το άρωμα είναι κομμάτι σου. Το ζεις. Η μάλλον, πρέπει να το ζεις. Φωτογραφίζει κατά κάποιον τρόπο αυτό που θέλεις να είσαι. Είναι το μήνυμα που επιλέγεις να αφήσεις πίσω σου. Ο κώδικάς σου. Το πώς «δηλώνεις» την παρουσία σου και την ίδια στιγμή μια ανάκληση στη μνήμη. Και τι συμβαίνει πίσω από τη δημιουργία του; Μια πλοκή. Ένα σενάριο. Μια τέχνη κι επιστήμη μαζί. Νότες που απαντούν η μία στην άλλη.

Έτσι, η διαδικασία επιλογής αρώματος και το να καταλήξεις στο ποια μυρωδιά σε εκφράζει είναι πολύ ιδιαίτερη. Όπως όμως συμβαίνει και με ένα ρούχο, έτσι και το άρωμα «κλειδώνει» στοιχεία του χαρακτήρα που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Και πάντοτε το φοράς, όπως φοράς ένα ρούχο.

Βασικά είδη αρωμάτων:

Η κατηγορία Parfum έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρωματικές ενώσεις (20-30%). Γι’ αυτόν τον λόγο είναι και πιο έντονο και πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα, ενώ διαρκεί από 6 – 8 ώρες. Στην κατηγορία Eau de Parfum η περιεκτικότητα αγγίζει το 15-20% και διαρκεί από 4 – 5 ώρες, ενώ στην Eau de Toilette το 5-15% – ιδανικά αρώματα για πρωινές ώρες και καθημερινή χρήση και διάρκεια 2-4 ώρες. Τέλος στις κατηγορίες Eau de Cologne και Eau Fraîche η διάρκεια είναι μικρότερη (γύρω στις 2 ώρες), με περιεκτικότητά τους σε άρωμα να κυμαίνεται στο 2-4% και 1-3% αντίστοιχα.

Οι νότες και η οσφρητική πυραμίδα:

Για να κατανοήσεις τα αρώματα πρέπει να τα δεις σαν μια πυραμίδα που χωρίζεται σε τρία επίπεδα – στρώματα (κορυφή, μεσαίο επίπεδο, βάση).

Το πρώτο λοιπόν στρώμα, είναι οι νότες κορυφής (top notes), οι πιο ελαφριές νότες. Η κορυφή είναι ο επιφανειακός χαρακτήρας του αρώματος, εκείνο δηλαδή που πρωτομυρίζουμε όταν δοκιμάζουμε ένα άρωμα, και συνήθως δεν διαρκεί παραπάνω από 15-30΄.

Συνεχίζοντας, είναι οι νότες της καρδιάς (middle notes), που είναι η καρδιά του αρώματος. Εδώ έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία συστατικών, αφού συναντάμε λουλούδια, φρούτα, μπαχαρικά ή βότανα και διαρκεί γύρω στα 30΄ με μιάμιση ώρα.

Τέλος, οι νότες της βάσης (base notes) που αφήνουν πίσω τους την εντονότερη έκφραση. H βάση αποτελείται από νότες ξύλων, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια από τις άλλες δύο ομάδες (1,5-2 ώρες και περισσότερο). Τα συστατικά αυτά είναι τα λιγότερο πτητικά, γι’ αυτό και αναδίδονται από το δέρμα μετά από αρκετή ώρα.

Ταξινομώντας τα αρώματα:

Bright Florals:
Τα λουλουδάτα αρώματα με φάσμα τεράστιο εκτείνεται από γλυκό και χυμώδες έως πιο απαλό και πουδρέ, με βασικές νότες από λουλούδια. Πρωταγωνιστές το τριαντάφυλλο, το γιασεμί, οι ορχιδέες, η γαρδένια και άλλα.

Δοκίμασε το Exotic Orchid

Fruity – Φρουτώδη: Νότες φρούτων όπως κεράσι, ρόδι, ροδάκινο, μάνγκο καθώς και άλλα φρούτα, που εκφράζουν έναν δυναμισμό.

Δοκίμασε το Melograno

Citrus – Εσπεριδοειδή: Αποτελεί μια κατηγορία αρωμάτων που είναι πολύ φυσική, σαν μια παρατεταμένη αίσθηση φρεσκάδας που προκύπτει μετά από ένα δροσερό μπάνιο. Περγαμόντο, κίτρο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι.

Δοκίμασε το Lime Splash

Aquatic, Oceanic, ή Ozonic: H πιο νέα κατηγορία στην ιστορία των αρωμάτων που έκανε την εμφάνισή της γύρω στο 1991. Πολύ καθαρές και μοντέρνες μυρωδιές καθώς και «βάση» σε πολλά σύγχρονα, ανδρόγυνα αρώματα.

Δοκίμασε το Aqua Musk

Woody: Θερμό και στεγνό, τραγανό και ικανό να δημιουργήσει μια ζωντανή υφή. Πρωταγωνιστές γήινα αρωματικά έλαια που περιέχουν σανταλόξυλο και κέδρο.

Δοκίμασε το Cotton Wood

Gourmand: Αρώματα… γευστικά και γλυκά. Συνήθως έχουν νότες όπως η βανίλια και οι σπόροι tonka , σοκολάτα ή καραμέλα.

Δοκίμασε το Coconut Dream

Green: Μια πιο σύγχρονη των κλασικών αρωμάτων Chrypte. Νότες από περγαμόντο, βρύα, πατσουλί

Δοκίμασε το Herbal Citrus

Αφήστε μια απάντηση